Smanjen broj nezaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine

U BiH je u prvih šest mjeseci ove godine smanjen broj registrovanih nezaposlenih osoba za 11.807 ili 2,3 posto u odnosu na januar, odnosno 7.253 osoba ili 1,3 posto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

“U prvom polugodištu došlo je do povećanja broja novoprijavljenih lica na evidencije nezaposlenih od 2,3 odsto, kao i povećanja broja zaposlenih lica sa evidencije zavoda i službi za zapošljavanje za 13,1 posto u odnosu na isti period prošle godine”, saopštio je danas zamjenik direktora Agencije Željko Rajić.

Prema njegovim riječima, konstatovano je i povećanje prijavljenih potreba za zapošljavanje radnika, kao i povećanje broja osoba kojima je prestao radni odnos, tako da je u odnosu na isti period prošle godine ovaj broj veći za 2.539 osoba ili 6,5 posto.

On je dodao da je smanjen broj korisnika novčane naknade za 5,9 posto, ili za 829 osoba.

Ukupna stopa registrirane nezaposlenosti u BiH iznosi 43 posto. Najveći broj evidentirane nezaposlenosti osobe sqa trećim i četvrtim stepenom obrazovanja obrazovanja.

Kada je u pitanju posredovanje pri zapošljavanju van naše države, u ovoj godini za rad u Sloveniji Agencija je posredovala za dobijanje 1166 radnih dozvola, dok je na osnovu sporazuma za Njemačkom o zapošljavanju medicinskog osoblja u ovoj godini posao dobilo 416 osoba.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*