Afera Gibraltar: Prlić, Bakula i Kulenović izjasnili se da nisu krivi

Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović  koje optužnica tereti da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i primanje dara u okviru afere “Gibraltar” izjasnili su se pred sudom BiH da nisu krivi.

Sud BiH potvrdio je 21. maja optužnicu koja Prlića i Bakulu tereti da su počinili zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, a Kulenovića da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici se navodi da su Prlić, kao direktor – predsjednik Uprave i Bakula, kao član Uprave preduzeća “Hrvatske telekomunikacije” Mostar, u okviru postupka javne nabavke izabrali pravno lice u vlasništvu Kulenovića, iako je prema preporuci komisije za javne nabavke, bilo trećepozicionirano.

Kulenović je, prema optužnici, dao dar koji su prethodno dogovorili, i to sukcesivnim isplatama na račun Bakule u iznosu od 386.256 KM i na račun Prlića u iznosu od 331.513 KM.

Novac im je isplaćen sa računa pravnog lica “Tri medija limitid” /”3 Media Limited”/ registrovanog na Gibraltaru, u kome je punomoćnik sa opštim i generalnim ovlaštenjem Kulenović.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.