Potvrđena optužnica protiv Omerovića i Gutića

Općinski sud u Kalesiji potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Rasima Omerovića (60) i Abdulaha Gutića (57) iz Kalesije. Omerović je optužen da je obavljajući funkciju načelnika općine Kalesija počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, dok je Gutić optužen da je kao pomočnik načelnika za poljoprivredu, budžet i inspekcije u ovoj općini počinio isto krivično djelo.

Omerović i Gutić se optužnicom terete da su u periodu juna 2012. do septembra 2013. godine  zloupotrijebili pomenute funkcije u općini Kalesija i na nezakonit način primili suprugu Rasima Omerovića u radni odnos na neodređeno vrijeme na poziciju stručnog saradnika za građanska stanja, radne odnose i personalne poslove u općini Kalesija.

Omerović j optužen i da je od januara 2013. do kraja 2014. godine, također obavljajući funkciju načelnika općine Kalesija, bez raspisivanja javnog  konkursa koji je obavezan i bez uključivanja Agencije za državnu službu FBiH, donio odluku kojom se državni službenik iz ove općine privremeno postavlja  za rukovodećeg državnog službenika sa uvećanjem plate za oko 50 posto.

(tuzilastvotk/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*