U Ekvadoru vanredno stanje zbog vulkana

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea proglasio je danas vanredno stanje u zemlji usljed pojačanih aktivnosti vulkana Kotopaksi i iz predostrožnosti naložio evakuaciju više stotina ljudi iz sela u blizini vulkana.

Vanredno stanje daje vlastima veća ovlaštenja u korištenju sredstava iz budžeta za reagovanje u slučaju eventualne erupcije vulkana, prenijela je agencija AP.

Savjetnik predsjednika Koree Aleksis Mera je izjavio da su nova izbacivanja pepela, ali i brzi tok toplog gasa i stijena primjećen na zapadnim obroncima vulkana, podstakli vlasti da evakuišu obližnja sela.

Vulkan Kotopaksi, koji se nalazi u blizini ekvadorske prijestolnice Kita, u petak je izbacio oblak pepela visok čak pet kilometara, a fini sivi prah je pokrio puteve, kuće i automobile u okolini, ali i čak 50 kilometara dalje u Kitu, objavili su lokalni mediji.

Vlasti su ograničile pristup parku koji okružuje vulkan i zabranile uspone na njegov vrh, koji je popularan među planinarima.

Kotopaksi, koji se nalazi oko 50 kilometara od Kita i visok je 5.987 metara, počeo je da pokazuje pojačanu aktivnost u aprilu. Posljednja erupcija dogodila se još 1877. godine.

Smatra se da je Kotopaksi jedan od najopasnijih vulkana u svijetu zbog leda koji prekriva vrh i blizine gusto naseljenih područja, prenosi Tanjug.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.