Crna Gora i BiH potpisuju sporazum o granici

Crna Gora i Bosna i Hercegovina potpisat će uskoro u Beču sporazum o granici, saopćili su u nedjelju čelnici ove dvije države Filip Vujanović i Dragan Čović.

Crnogorski predsjednik Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović sastali su se u nedjelju u Tivtu gdje su razgovarali o odnosima između dvije države koje, kako je ocijenjeno, nije pokvarila ni nedavna polemika oko pitanja granice kod Sutorine, prenose crnogorski mediji.

Vujanović je novinarima kazao da je na sastanku konstatovano da je to pitanje, koje je izazvalo blagi zastoj u odnosima, arhivirano, te da će krajem mjeseca njih dvojica prisustvovati potpisivanju Sporazuma o granici koji će potpisati članovi dvije vlade. On je precizirao da će to biti uvodni dio Bečkog samita koji je posvećen afirmaciji evropskih integracija i projektima infrastrukture.

“Bila je ovo prilika da zajednički podržimo i ohrabrimo projekte dviju vlada, kao i vlada regije zapadnog Balkana, da iskoristimo te projekte, osiguramo njihovo finansiranje i dobru dinamiku, te da svi zajedno zaželimo da se Evropska unija snažnije uključi u regionalno povezivanje”, naveo je Vujanović.

Čović je kazao da je posebno važno što će sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom biti prvi koji BiH potpisuje s nekim od susjeda. “Ratifikacijom ovog sporazuma i njegovim potpisivanjem definitivno se rješava granica između naše dvije države”, rekao je o Čović. Dodao je da je Crna Gora napravila veliki iskorak na evropskom putu.

“Mi je moramo sustizati i naše opredjeljenje je vrlo jasno – euroatlantski put BiH, drugog puta nema”, rekao je Čović i poželio Crnoj Gori da već ove godine “završi svoj NATO put”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.