Novi uspjeh tima istraživača UKC Tuzla: Razvijen novi metod za dijagnostiku fibroze jetre bez biopsije

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha tima istraživača Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla, sa publikacijom velike meta-analize u prestižnom naučnom časopisu American Journal of Gastroenterology, ovaj tim je nastavio sa radom na polju neinvazivne dijagnostike fibroze jetre u hroničnom B hepatitisu.

Intenzivan naučni rad se isplatio, te je u naučnom časopisu European Journal od Internal Medicine (EJIM) objavljen novi rad koji opisuje novi besplatni i jednostavni način dijagnostike fibroze i ciroze jetre u hroničnom hepatitisu B, uz pomoć rutinskih laboratorijskih i kliničkih parametara.

Ono što je posebnost ove nove dijagnostičke metode nazvane CHB-LFC (Chronic Hepatitis B Liver Fibrosis Calculator) je činjenica da je ista dostupna u obliku internet stranice sa online kalkulatorom (www.chb-lfc.com) na kojoj ljekari iz cijelog svijeta sa bilo kojeg uređaja sa pristupom internetu, mogu dijagnosticirati svoje pacijente sa hepatitisom B.

– Publikacija u ovako prestižnom časopisu (EJIM) je potvrda validnosti ovog dijagnostičkog metoda, a što je ogroman uspjeh s obzirom da dolazi iz jedne male zemlje i sa korištenjem isključivo domaćih resursa. Dodatno, ovo je jedna od rijetkih multi-centričnih studija u BiH, s obzirom da je rađena u saradnji sa istraživačima iz SKB Mostar (prof.dr.sc. Milenko Bevanda) – istakao je voditelj tima, prof.dr.sc. Nermin Salkić.

Prema njegovim riječima ovaj metod omogućava preciznost dijagnostike koja je u rangu sa komercijalnim i dosta skupim testovima, zbog čega je ista posebno pogodna za zemlje sa ograničenim resursima gdje je pacijenata mnogo, a novca za dijagnostiku malo.

– Kao bitan dokaz korisnosti ove metode je i činjenica da internet stranica na kojoj je metod dostupan, bilježi na stotine korisnika u toku jedne nedjelje iz cijelog svijeta, poglavito iz USA, Rusije i Kine – kazao je Salkić.

S obzirom na aktuelnost i korisnost ove nove metode, kao pozvani predavač, prof. Salkić će predstaviti rezultate ovog istraživanja i na predstojećim Kongresima Hrvatskog gastroenterološkog društva i Kongresu gastroenterologa Srbije u oktobru 2015. godine. U planu je izrada sličnog testa i za pacijente sa hroničnim C hepatitisom.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*