BIH u protekle dvije godine napustilo oko 68.000 građana

Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini (UZOPI) Mirhunisa Zukić kazala je da su, na osnovu istraživanja koje provode od 2013. godine pa do danas, zabilježili da je oko 68.000 građana napustilo BiH.

Zukić smatra da su uzrok ovih masovnih odlazaka loše politike zapošljavanja u BiH, ekonomska situacija te hiperprodukcija kadrova.

S tim u vezi, navela je podatke po kojima je, između ostalih, područje Zvornika napustilo 2.000 porodica, odnosno 6.000 osoba, područje Tomislavgrada 2.000 porodica, odnosno 1.500 osoba, zatim Bijeljine, koju je do sada napustilo 5.500 osoba, te Sanski Most 2.300 porodica, odnosno 7.000 osoba i Livno 500 porodica, odnosno oko 1.500 osoba.

Kada su u pitanju sela i mjesne zajednice radi se o stanovništvu koji odlaze iz BiH i vraćaju se, odnosno nalaze privremene poslove u inostranstvu, pretežno u evropskim zemljama te naglasila da se ne radi samo o odlasku povratnika već kompletnog stanovništva.

Naglasila je da UZOPI ovaj projekt sam finansirao te da će na konferenciji “Gradovi koji nestaju odlaskom bh. građana” razgovarati s predstavnicima nadležnih institucija BiH, međunarodnih organizacija te predstavnicima nevladinog sektora, da bi pokušali doći do rješenja ovog problema.

Bivši predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Zaim Pašić, koji je trenutno zadužen za koordinaciju s nevladinim organizacijama u BiH, naveo je podatke po kojima je na početku njenog organiziranja, dijaspora BiH brojila oko milion osoba, a da se sada, po zadnjim podacima, taj broj povećao na dva miliona.

Dodao je da veliki broj mladih iz BiH u inostranstvu teško nalaze poslove u svojoj struci, iako imaju veoma dobro obrazovanje.

Mladima u BiH poručio je da se što prije povežu s mladim ljudima izvan BiH jer, kako je rekao, Svjetski savez bh dijaspore je izuzetno dobro organizirana organizacija koja ima baze podataka i odlične projekte koji pružaju mogućnosti zaposlenja.
Također je istakao da u dijaspori ima dosta ljudi s velikim potencijalom, a koji bi se vratili i investirali u BiH, ali da bi se to desilo, pojašnjava, potrebno je ostvariti kontakte, prenosi Federalna novinska agencija.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*