Sud BiH: Danas izjašnjavanje o krivici optuženih za terorizam

U Sudu BiH danas će biti održano ročište na kojem bi se optuženi u predmetu “Fatih Hasanović i drugi” trebali izjasniti o krivici za organiziranje terorističke grupe i neovlaštenu proizvodnju ili promet oružja ili eksplozivnih materija.

Sud BiH potvrdio je 10. juna optužnicu kojom se Fatih Hasanović, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Fikret Hadžić, Enver Lilić, Ibro Delić, Samir Hadžalić i Mehmed Tutmić terete za izvršenje krivičnog djela organiziranja terorističke grupe.

Hasanović se tereti i za neovlaštenu proizvodnju ili promet oružja ili eksplozivnih materija, a Mirza Kapić, Adem Karamuja i Ibro Delić za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

U optužnici se navodi da su u drugoj polovini 2013. i 2014. godine, kao pripadnici takozvane Selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova i mjesta u BiH, prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkim organizacijama ISIL-a koji djeluje na području Sirije i Iraka.

Optuženi su iz Turske ilegalno prelazili na teritoriju Sirije gdje su učestvovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani snaga ISIL-a, saopćeno je iz Suda BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.