Povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama

Ljeto je najpogodnije za crijevne infekcije. I u Hitnoj pomoći Doma zdravlja Tuzla zabilježen je blagi rast broja pacijenata koji se žale na gastro-intestilne tegobe.

Snježana Rakovac, specijalista urgentne medicine u Domu zdravlja Tuzla ističe kako se i u tuzlansku Hitnu pomoć javljaju građani sa takvim simptomima, ali situacija za sada nije alarmantna.

Uzročnici stomačnih tegoba mogu biti bakterije, virusi i paraziti koji se u organizam unose hranom, vodom ili kapljičnim putem. Najčešći simptomi su mučnina, povraćanje, proljev i bolovi u stomaku.

Doktorica Rakovac kaže da oboljeli prvo trebaju pokušati sami sebi pomoći, tako što će se pridržavati posebnog režima ishrane, odnosno dijetalne ishrane uz obaveznu nadoknadu tečnosti. Mogu pomoći i lijekovi koji regulišu crijevnu floru organizma, a koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta. Ukoliko to ne pomogne potrebno je potražiti pomoć ljekara.

Kako bi izbjegli neugodne stomačne tegobe najbolje je djelovati preventivno. Osim strogog održavanja lične higijene važno je koristi sezonsko voće i povrće, te pravilno skladištiti i pripremati hranu. Također, potrebno je izbjegavati gazirana pića, alkohol i velike količine kafe.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*