BiH ima spreman scenario za potencijalne ilegalne migrante

S obzirom da su prihvatni centri u Makedoniji i Srbiji prezasićeni postoji mogućnost da dio migranata krene prema našoj zemlji. A šta će se onda desiti?

Stručnjaci procjenjuju da bi migranti koji iz Srbije žele otići prema zemljama Evropske unije mogli krenuti ka Bosni i Hercegovini.

“Naša saznanja su takva da će jedan dio izbjeglica krenuti prema Mađarskoj i Rumuniji, a jedan dio mi očekujemo da će krenuti prema Bosni i Hercegovini. Mi smo već preduzeli određene radnje u dogovoru sa Graničnom policijom. Već smo na terenu i radimo sve što možemo ako dođe do naglog ulaska migranata”, kazao je Izet Naim.

Ukoliko se ovaj scenarij i ostvari BiH je spremna. Kapaciteta za prihvatanje migranata imamo dovoljno.

“Imamo najmoderniji azilantski centar u Trnovu. Stara kasarna koju smo uz pomoć Evropske komisije pripremili za tu namjenu. Imamo moderan centar u Lukavici, tako da smo apsolutno spremni. I migrantski centar u Lukavici”, rekao je Bakir Dautbašić.

BiH ima i vrlo uređene akte kojim uz minimalne procedure može vratiti migrante sa granice u roku od nekoliko sati. Granična policija stalno prati kretanja migranata. Istočna granica od Bijeljine do Trebinja pod posebnim je nadzorom. To je i do sada bila najkritičnija ruta kuda su migranti ilegano prolazili.

“Tokom prvih šest mjeseci ove godine, u ilegalnom prelasku državne granice registrirano je 75 osoba. Na granici sa Republikom Srbijom u ilegalnom prelasku otkriveno je 19 osoba, od čega je samo pet iz država visokog migracionog rizika”, izjavila je Sanela Dujković.

Dodatnu odgovornost, kada je riječ o prijemu izbjeglica, osjećaju upravo Sarajlije. Ranije su iskusili ono što danas proživljavaju migranti.

ANKETA

“Ja sam bio izbjeglica. Znam kako je to. I vratio se na kraju, mislim da je to ljudski.”
“Tolerantan biti i u skladu sa mogućnostima pomoći tim ljudima, jer nisu pobjegli od dobra nego od nevolje.”
“Naravno da im treba pomoći. U skladu sa mogućnostima i kapacitetom.”

Isti stav nemaju vlasti u Slovačkoj. Pod izgovorom da nemaju džamija, Slovačka ne želi primiti migrante muslimane. Prije nego ih puste u svoju zemlju planiraju zatražiti od njih da se izjasne o svojoj religiji.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*