Spuštena zavjesa na 21. Sarajevo Film Festival

Dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima i autorima sinoć je na svečanosti u Narodnom pozorištu završen ovogodišnji 21. Sarajevo Film Festival, koji je u proteklih devet dana donio filmsku čaroliju građanima i brojnim gostima grada.

Filmska smotra ponudila je ljubiteljima sedme umjetnosti 259 ostvarenja iz 57 zemalja, prikazanih u okviru 18 programa.

Srce Sarajeva za najbolji film u okviru Takmičarskog programa igranog filma, od deset prikazanih ostvarenja, dodijeljeno je turskom ostvarenju “Mustang” rediteljice Deniz Gamze Ergüven, rađenom u produkciji Turske, Francuske, Njemačke i Katara.

Srcem Sarajeva za najboljeg glumca također je nagrađen glumački ansambl iz grčkog filma “Chrevalier” – Sakis Rouvas, Vangelis Mourikis, Panos Koronis i Efthymis Papadimitrou.

Specijalna nagrada žirija u ovom programu pripala je filmu “Saulov sin” reditelja Laszla Nemesa, a posebno priznanje žirija filmu “Chevalier” rediteljice Athine Rachel Tsangari.

U kategoriji Takmičarskog programa kratki film Srce Sarajeva za najbolje ostvarenje dodijeljeno je crnogorskom filmu “Biserna obala” Dušana Kasalice. Posebna nagrada žirija pripala je ostvarenju “Utorak” Ziya Demirela, rađenog u produkciji Turske i Francuske.

Srce Sarajeva za najbolji film u okviru programa Takmičarski program dokumentarni film dodijeljeno je filmu “Toto i njegove sestre” rumunskog reditelja Alexandera Nanaua, dok je posebna nagrada žirija uručena ostvarenju “Flotel Europa” Vladimira Tomića.

Nagrada za ljudska prava ove je godine otišla u ruke bh. rediteljice Jasmile Žbanić za ostvarenje “Jedan dan u Sarajevu”, koja je istaknula da je ovo ostvarenje rad kolektiva te da pokazuje solidarnost koja nam je svima potrebna.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*