Počela primjena Zakona o radu: Protiv radnika ili neradnika?

U Federaciji BiH prošle sedmice zvanično je stupio na snagu novi Zakon o radu. Dok radnici, naročito u firmama koje su na ivici gašenja, smatraju da je novi zakon na njihovu štetu poslodavci su zadovoljni.

U RS zakon još nije usvojen, a radnici i sindikalci ga već ocjenjuju pogubnim ukoliko bude isti kao u Federaciji. Ali, uprkos negativnim ocjenama, ekonomisti ocjenjuju zakon inovativnim i podsjećaju da nije zakovan te da se može popravljati ukoliko se u praksi pokaže da ima neko od loših rješenja.

Radnici novi Zakon o radu FBiH ocjenjuju lošim jer, kako tvrde, umanjuje prava radnika u odnosu na stara rješenja. Slavoljub Cvijanović iz Doboja kaže da novi zakon ide u korist poslodavcima.

”Sve najnepovoljnije za radnike, a povoljno za kriminalce i poslodavce. Jeste li ikad čuli da je poslodavac dao platu radniku koji leži kod kuće i ne radi, a mnogo je primjera gdje radnik radi ali ne dobije zarađenu platu i to po nekoliko mjeseci. I po čemu su to poslodavci bili ugroženi?”, komentariše Cvijanović.

Poslodavci poručuju da se vrijedni radnici nemaju čega bojati, te ocjenjuju da će novi zakon rasteretiti tržište rada od neradnika. Takvo mišljenje ima i Zlatko Žakula, direktor komunalnog preduzeća u Doboju.

”Do sada ste imali situaciju da je gotovo nemoguće dati otkaz radniku. Svaki otkaz imao je sudski epilog. Bilo je nemoguće dokazati da je radnik povrijedio radno pravo ili da radno mjesto na kojem je radio više ne postoji, a da nemate drugo da mu ponudite”, konstatuje Žakula.

Predsjednica Sindikata RS Ranka Mišić smatra da Zakon ukida prava radnika, te da će poslodavci itekako zloupotrebljavati mogućnosti otpuštanja koje im novi zakon daje.

”Čak i u slučajevima gdje sud presudi da je povrijeđeno pravo radnika i da ga poslodavac mora vratiti na posao, novi zakon ostavlja mogućnost da poslodavac odluči hoće li to ispoštovati ili ne. Pored toga još strašnija je činjenica da novim zakonom poslodavac, ukoliko je radnik šest mjeseci na bolovanju, može da mu da otkaz bez obzira što je imao stalni radni odnos”, kaže Ranka Mišić

Prostor mladim obrazovanim ljudima

S druge strane ekonomisti kažu da je zakonodavstvo koje se odnosi na tržište rada u BiH zastarjelo, te da je bilo krajnje vrijeme za promjenu.

“Stari zakon ne prati trendove. Dok diljem svijeta postoji na desetine, stotine novih zanimanja koja ranije nisu ni postojala, mi smo bili zaglavljeni u zastarjelom tržištu rada. Dakle, potrebna nam je viša razina fleksibilnosti, koja će sama po sebi dovesti i do veće konkurentnosti. Meni je jasna sindikalna borba jer novi zakon dio prava, proizašlih ne iz zakona nego iz nekih kolektivnih ugovora, denuncira”, ocjenjuje profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Matej Živković.

Stručnjaci upozoravaju da sindikalci i radnici u većini slučajeva komentarišu zakon, a da ga nisu ni pročitali. I sami građani to priznaju i kažu da nisu imali priliku pročitati ono što piše u promijenjenim odredbama ovog zakona.

“Zakon nije zakovan nego da se može popravljati ukoliko se pokaže u praksi da ima svojevrsnih nedostataka”

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Matej Živković objašnjava šta je poboljšano u novom zakonu u odnosu na prethodni:

”Primjerice, učinak koji će se sada ocjenjivati otvoriće prostor poslodavcima da upošljavaju mlade obrazovane ljude koji osim klasičnog obrazovanja imaju i znanja iz informatike, stranih jezika itd. Do sada kolektivni ugovori nisu štitili uposlenike u realnom sektoru i privatnim kompanijama, sada se otvara mogućnost sindikalnog organizovanja radnika, ali i sindikatima da brinu i o radnicima u privatnom sektoru. Nadalje, novim zakonom je mobing zabranjen. Novina je i da je sada dokazivanje mobinga na teret poslodavca, a ne radnika kao što je bio slučaj do sada”, navodi Živković.

Osim toga, jasno je definisano i plaćanje prekovremenog rada, minimalni godišnji odmor povećan je na 20 radnih dana, precizirano je i niz pravila ukoliko se dio posla obavlja u inostranstvu ili u posebnim okolnostima i niz drugih pravila.

Živković podsjeća da zakon nije zakovan nego da se može popravljati ukoliko se pokaže u praksi da ima svojevrsnih nedostataka.

”Novim kolektivnim ugovorom definirano je kako je njegov rok tri godine nakon čega će socijalni partneri poslodavci, sindikati i zakonodavci sjesti za stol i redefinirati one njegove odredbe koje se pokažu neučinkovitim”, kaže Živković.

 
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.