Bečka konferencija donosi novčanu pomoć BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da BiH na Bečkoj konferenciji može računati na oko milijardu eura kao podršku budžetima i oko 500 miliona eura za infrastrukturne, energetske i druge investicione aktivnosti u naredne tri godine.

Crnadak je rekao da se na Bečkoj konferenciji ne završava priča o finansijskoj podršci BiH, nego tamo zapravo tek počinje i zavisiće od kvalitetno pripremljenih projekata i od uspješnog provođenja reformi.

On je izjavio da je Ministarstvo vanjskih poslova u potpunosti spremno za konferenciju u Beču.

Crnadak je podsjetio da je BiH još ranije, zajedno sa Evropskom komisijom, definisala projekte sa kojima ulazi u regionalno infrastrukturno povezivanje.

“U međuvremenu su dostavljeni projekti za mostove u Gradišci i Svilaju, što je od posebnog značaja za povezivanje Republike Srpske i BiH sa Evropom, a nakon posljednjeg susreta srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i premijera Srbije Aleksandra Vučića najavljeno je da će jedan od projekata biti i pruga Beograd – Sarajevo, tako da će i to biti jedna od važnih tema za BiH”, precizirao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH Bečku konferenciju koja je nastavak takozvanog Berlinskog procesa vidi kao snažnu potvrdu evropske budućnosti regiona i podstrek za političku stabilizaciju prilika na području Balkana.

On smatra da je odlično što će u Beču biti potpisan sporazum o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore.

Crnadak je kao jednu od tema Bečke konferencije najavio pitanje talasa izbjeglica koji prelaze zemlje Balkana dalje u Evropu, te je istakao da, iako stanje u Makedoniji, pa i Srbiji izgleda dosta ozbiljno, u BiH za sada nema najave dramatičnog priliva izbjeglica.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.