Trka ovaca preko rijeke već osam stoljeća veliča ljubav

Osam stoljeća stara tradicionalna “Utrka ovaca preko rijeke” i ove godine održana je u selu Asagiseyit u blizini gradića Calu na zapadu Turske, a cilj organizatora je da se očuva legenda koja govori o važnosti ljubavi u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stotine prisutnih su od ranih jutarnjih sati stigli na obale rijeke Buyuk Menderes, gdje se održalo ovo tradicionalno takmičenje na kojem je ove godine sa svojim stadima i psima kangalima učestvovalo 39 pastira.

Pastiri iz nekoliko okolnih gradova su nekoliko dana ranije počeli pripreme svojih ovaca koje su obojene u posebne boje, a samo takmičenje podsjeća na nomadske seobe i odražava se u znak sjećanja na lokalnu legendu.

Ovo natjecanje je ranije kandidirano i za uvrštavanje na Listu svjetske nematerijalne baštine, kako bi se zaštitilo od zaborava i kako bi se iskoristilo za razvoj turizma u ovoj regiji. Razmatranje zahtjeva za uvrštavanje ovog tradicionalnog događaja na UNESCO-vu listu u posljednjoj je fazi.

Legenda kaže da je jedan pastir iz plemena Karakoyunlu u Calu čuvao ovce begovske porodice Oguz, a nedugo zatim se zaljubio u kćerku vlasnika stada. Čoban je zaprosio djevojku, a beg nije bio zadovoljan izborom svoje kćeri i postavio im je uvjet da tri dana daju sol ovcama, a da ih potom prevedu preko rijeke, bez da ijedna ovca pije vodu iz rijeke. Zaljubljeni čoban je uspio izvesti begov “neizvodivi” uvjet, ali beg Oguz mu ni tad nije dozvolio brak s njegovom kćerkom. Djevojka je ubrzo oboljela i umrla, a nakon što je okrivljen za njenu smrt i protjeran iz sela, pastir je život proveo u planini svirajući ljubavne pjesme na svojoj fruli.

Lokalno stanovništvo je stoljećima čuvalo sjećanje na tu legendu i tradicionalnom trkom ovaca preko rijeke ukazivalo na važnost poštivanja ljubavi.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*