Đevđelija pusta, izbjeglice otišle prema granici Makedonije i Srbije

Željeznička i autobuska stanica u Đevđeliji su prazne, nakon što su izbjeglice prevezene vozovima, autobusima i taksi vozilima prema sjevernom graničnom prelazu Tabanovce kod Kumanova. Prema posljednjim informacijama iz policije, na južnom graničnom prelazu kod Đevđelije nalazi se blizu 150 izbjeglica koje trebaju ući u makedonsku teritoriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Grad se ispraznio nakon višesatne gužve zbog velikog prisustva izbjeglica koji su čekali da budu prevezeni prema sjevernom makedonskom graničnom prelazu, odakle nastavljaju put prema Srbiji. Oni koji su se sinoć uputili prema sjevernom graničnom prelazu u Tabanovcima, ušli su u Srbiji bez većih problema.

Iz željezničke stanice Đevđelija su kazali da je jutros oko 5:30 sati otišao voz za Tabanovce u kojem je bilo blizu 500 izbjeglica. Nešto poslije 10 sati, oko 700 izbjeglica čekalo je voz, također za Tabanovce. Kako su najavili sa đevđelijske željezničke stanice, oko 17 sati, novi voz bi trebao poći prema graničnom prijelazu Tabanovci, sa izbjeglicama koji će do tada pristići sa južnog graničnog prijelaza.

Transportni centar u Đevđeliji je sada rasčišćen, ali su ekipe Crvenog krsta Makedonije i UNHCR-a Makedonije ostale u Đevđeliji i pružaju potrebnu pomoć.

“Ekipe Crvenog krsta Makedonije i UNHCR-a su već tri mjeseca na terenu. Prisutni smo i na sjevernom graničnom prelazu Tabanovci i ovdje u Đevđeliji. Mi dijelimo pakete sa hranom za djecu i odrasle, pakete za higijenu i prvu pomoć. U timu imamo ljekare i prevodioca na arapskom. Jučer smo intervenisali oko 200 puta, bilo je dosta teških slučajeva, bolesnih, dehidririranih i iznemoglih ljudi kojima je neophodno pomoći. Ostaćemo tu sve dok bude potrebno” ,izjavio je Aleksandar Junuzoski, predstavnik Crvenog krsta Makedonije.

U blizini ilegalnog prelaza na makedonsko-grčkoj granici postavljaju se šatori gdje će izbjeglice moći da se registriraju.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*