Skoro 13.000 pacijenata u Africi preživjelo ebolu: Nakon virusa problemi sa sluhom, vidom, bolovi u zglobovima…

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju kako je ebolu, smrtonosni virus koji je pogodio uglavnom afričke zemlje, preživjelo oko 13.000 osoba što čini 40 posto oboljelih, piše Anadolu Agency (AA).

Ebola se prvi put pojavila 1976. godine u Demokratskoj Republici Kongo. Širenje virusa masovno je zabilježeno sredinom prošle godine a oboljeli su građani brojih afričkih zemalja. Veliki broj pacijenata nije se uspio oporaviti od bolesti koja je lako prenosiva.

Na desetine preživjelih nije se moglo vratiti normalnom životu, a najveći problemi kod pacijenata vezani su za poteškoće sluha, vida, malaksalosti i umora.

Da li se virus može ponovo vratiti osobi koja je već jednom oboljela, u narednom periodu istraživat će ljekari WHO-a koji će pratiti stanje oko 6.000 osoba u Africi. Nakon eliminisanja virusa iz organizma, najveći broj pacijenata i danas ima stalni bol u zglobovima i leđima, tvrde ljekari.

Pored fizičkih poteškoća nakon ebole, oboljeli se sučavaju sa osudama u zajednici zbog dezinformacija o virusu. Ljekari dodaju kako je prisutan strah okoline koja odbacuje one koji su bili zaraženi ebolom u strahu od izbijanja epidemija koje su nedavno stavljene pod kontrolu.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*