Žbanić napisala scenarij za film o Srebrenici, snimanje u jesen 2016.

Jasmila Žbanić, bh. rediteljica u jesen 2016. godine planira snimiti film o genocidu u Srebrenici 1995. godine kada je ubijeno više od 8.000 muškaraca, dječaka, Bošnjaka, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Žbanić je već napisala scenario za film, a finansijska sredstva osigurala je kroz program Kreativna Evropa, a snimanje filma trebalo bi koštati 4,5 miliona eura.

– To je jedna vrlo teška tema – kazala je Žbanić pojašnjavajući da će film bazirati na istinitoj priči prevodioca Hasana Nuhanovića koji je svjedočio napadu bosanskih Srba u julu 1995. godine na zaštićenu UN zonu Srebrenica.

Nuhanovićeva porodica također je nastradala u srebreničkom genocidu jer im u bazi UN-a nije bilo dozvoljen boravak.

– Govorimo o trenutku historije koji je mogao biti drugačiji za 8.000 ubijenih da je samo neko imao hrabrosti i donio drugačiju odluku – kaže Žbanić.

Ona je kazala i da je ovo najveći budžet za neki njen film, ali da joj je potrebno puno toga kako bi što vjerodostojnije prikazala svoju priču. Srebrenica će biti njen prvi ratni film, a bit će joj potreban i partner u produkciji kao i distributer.

– Za mene ovo je jedna vrlo emotivna priča o Evropi i mojoj zemlji. Ima puno ljudske dvosmislenosti u onome što znamo o Srebrenici. Kada počnete istraživati onda vidite koliko dimenzija je bilo u Srebrenici – kaže Žbanić.

To će biti lična priča o prevodiocu koji je svojoj porodici morao reći da napuste UN bazu.

– Svi imamo neko iskustvo kada smo bili prisiljeni raditi stvari zbog kojih poslije žalimo. Zašto nismo učinili nešto da bude drugačije – kaže Žbanić.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*