Džihadisti počeli uništavati Palmiru, prvo su digli u zrak hram star 2000 godina!

Islamska država uništila je drevni hram Baalshamin koji se nalazi u srcu Palmire, tvrde sirijski aktivisti, ali i vladini dužnosnici. Vijest o uništavanju drevnog grada koji je nekad bio turistička senzacija došla je samo nekoliko dana nakon što su se militanti pohvalili ubojstvom bivšeg ravnatelju starina u Palmiri, piše BBC Divljaci su jadnom starcu (82) koji je cijeli život pazio na drevni grad nemilosrdno odrubili glavu.

Kada je točno hram Baalshamin dignut u zrak, još nije poznato. Turski aktivisti tvrde da se to dogodilo u nedjelju, a britanski da su ga sravnili još prije mjesec dana. Obje organzacije su te informacije dobili od onih nesretnika koji nisu uspjeli pobjeći pred naletima ISIS-a i koji još žive u Palmiri.

Palmira je poznata i kao ‘Venecija pijeska’ i zauzima važno mjesto u povijesti Bliskog istoka. Postupno je dobivala na važnosti pod vlašću Rima dok u trećem stoljeću gradski vladari nisu izazvali rimsku vlast i stvorili vlastito carstvo od Turske do Egipta.

Sredinom trećeg stoljeća kad su Sasanidi napali Rimsko Carstvo i zarobili cara Valerijana, upravo Palmirci su ih porazili i potisnuli natrag preko Eufrata. Nekoliko desetljeća nakon toga Rim je bio prisiljen oslanjati se na palmirsku vlast kako bi obnovio svoj utjecaj na istoku.

Bogatstvo stečeno trgovanjem s istokom Palmira je uložila u impresivne arhitektonske projekte u gradu. Do sada su ostali dobro očuvani ostaci svetišta palmirskim bogovima (Belov hram), široka ulica s kolonadama i kazalište.

Palmirani su svoje monumentalne zgrade ponosno ukrašavali vlastitim semitskim pismom i jezikom umjesto da se oslanjaju na grčki i latinski – norme ondašnjeg antičkog svijeta. Palmira je razvila vlastiti umjetnički stil i svoju klasičnu arhitekturu.

(jutarnji.hr/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*