Vijeće ministara BiH o konferenciji za Zapadni Balkan

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu. Jedna od prvih tačaka najavljenog dnevnog reda odnosi se na konferenciju za Zapadni Balkan, najavljenu za 26. i 27. august u Beču.

Predstojeći samit o zapadnom Balkanu održava se kao nastavak berlinskog procesa.

Predloženi su i nacrt izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača u BiH te nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2016. do 2018. godine.

Nacrti protokola između resornih ministarstava (sigurnosti/unutrašnjih poslova) BiH i Srbije o saradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja, kao i sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Poljske o zaštiti tajnih podataka, također su u predloženom dnevnom redu.

Članovi Vijeća ministra trebalo bi da razmotre i odluke o ratifikaciji međunarodnih ugovora – Protokola o upravljanju nanosom uz Okvirni sporazum o slivu rijeke Save te Ugovora između Vijeća ministara i Vlade Hrvatske o pravima i obavezama korišćenja voda iz javnih vodoopskrbnih sistema presječenih državnom granicom.

Među brojnim ostalim tačkama dnevnog reda su Prijedlog odluke o usvajanju politike plata i naknada u institucijama Bosne i Hercegovine za period 2015 – 2018. godina te Prijedlog odluke o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje privremenog boravka državljanima Sirijske Arapske Republike.

Informacija u vezi s revizijom implementacije Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije te drugi izvještaj BiH o provođenju mjera i načela utvrđenih Evropskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima također su u najavljenom dnevnom redu.

Pred članovima Vijeća ministara trebalo bi da budu i zaključci 10. redovne sjednice Predsjedništva BiH koji se odnose na Reformsku agendu i mehanizam koordinacije za evropske integracije.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*