Objavljeni romani koji su ušli u uži izbor za nagradu Meša Selimović

Povodom objavljivanja naslova  romana koji će ući u uži izbor za nagradu “Meša Selimović” održana je press konferencija na kojoj je predstavljeno 5 romana koji su ušli u uži izbor.

Za najbolji roman objavljen u 2014. godini na jezičkom govornom prostoru BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije bore se sljedeći romani ˝Kuća sećanja i zaborava˝ autora Filipa Davida, ˝Utjeha noćnog neba˝ Dževada Karahasana, ˝Blue moon˝ Damira Karakaša, ˝Devet autora˝ Andreja Nikolaidisa i ˝Brdo˝ Ivice Prtenjače.

S obzirom na to da su ovo 15. jubilarni književni susreti i program će biti nešto drugačiji. Trajat će 4 dana, a bit će obilježena i 4 jubileja. Naime, bit će obilježeno 90 godina od rođenja Derviša Sušića, 110 godina od rođenja Hasana Kikića, 100 godina od rođenja Branka Ćopića i 150 godina od rođenja Silvija Strahimira Kranjčevića. Pored toga bit će upriličeno nekoliko promocija romana, poezije, proznih zapisa i knjige kolumni a program će biti obogaćen i prigodnim književnim večerima.

Odluku o najboljem romanu donijeće žiri u sastavu Enes Karić, predsjednik žirija i članovi Julijana Matanović, Hadžem Hajdarević,  Vladimir Arsenić i Milorad Popović.

Podsjećamo, nagrada “Meša Selimović” dodijelit će se na 15. Međunarodnim  književnim susretima, Cum grano salis, koji će se održati od 2. do 5. septembra u Tuzli.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.