U BiH će se smjenjivati suše i poplave

Klimatske promjene sve su očitije čak i golim okom, a pojava katastrofalnih poplava nakon kojih slijede suše, rekordno visokih temperatura i niskih vodostaja rijeka zvono su za uzbunu i brzu reakciju.

“BiH će do kraja ovog vijeka imati temperature koje sada ima sjeverni dio Grčke, a to nije mala razlika. Očekuju nas ogromne temperature i suše, a u isto vrijeme i ogromne količine padavina i poplave koje će se smjenjivati. Klimatske promjene su toliko uzele maha da se sada na teritoriji BiH pojavljuju čak i fenomeni kao što je tornado, koje u posljednjih par godina sve češće registrujemo.

Naravno, to nisu tornada inteziteta kao u nekim drugim zemljama, ali do prije 20 godina taj klimatski fenomen ni u kojem obliku kod nas nije bio prisutan”, upozorava Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene.

On je istakao da su Komitet i mnoge druge institucije godinama unazad upozoravali na probleme s vremenom koji nas očekuju. Kao glavnog krivca za ovako teško stanje vidi čovjeka i njegovo neodgovorno ponašanje, pišu Nezavisne novine.

“Kratko i jasno – čovjek je glavni krivac, čovjek je svojim mašinama i gorivom uništio ozon, stvarajući omotač koji ne dozvoljava normalno hlađenje planete dok se ona u istom kontinuitetu zagrijava”, kaže Kuštrinović.

Najnoviji pokazatelj klimatskih promjena i da s vremenom definitivno nešto nije u redu poslije prošlogodišnjih katastrofalnih poplava su ovogodišnje suše i ogromne temperature vazduha ovog ljeta. Vodostaji rijeka u BiH zbog nedostatka padavina su ispod normalnih granica.

U Sektoru za hidrologiju Hidrometeorološkog zavoda RS su ukazali da su oboreni i dosad zabilježeni najmanji vodostaji na nekim rijekama. Na hidrološkoj stanici Prijedor vodostaj rijeke Sane u periodu od 13. do 15. avgusta ove godine prevazišao je i historijski minimum i kretao se svega od 20 do 21 centimetar, rijeka Bosna u Doboju ima niži vodostaj za 147 centimetara, a vodostaj Neretve niži je za 64 centimetra u odnosu na normalne granice. Zbog toga na pomenutim rijekama dolazi do masovnog pomora ribe.

“Zahvaljujući povećanoj količini energije u atmosferi ekstremi svih klimatskih promjena su mogući, globalno zagrijavanje traje i oscilacije su takve da nas očekuje smjenjivanje perioda s poplavama i sušama, susretaćemo se s tim da zime budu bez imalo snijega ili s enormnim količinama. Isto se može primijeniti i na kišu i sunce”, kazao je meteorolog Željko Majstorović i istakao da će ovogodišnji kontinuitet u visini temperature sigurno biti jedan od najvećih u proteklih 120 godina.

“Uprkos svemu, neku nadu daje nam što su najveći zagađivači Amerika i Kina odlučili da nešto moraju promijeniti dok ne bude prekasno”, rekao je on.

Meterolog Igor Kovačić istakao je kako je trenutna promjenjivost vremena mnogo bitnija od klimatskih promjena koje su konstantne.

“Činjenica je da oko 15-20 godina unazad imamo porast temperatura. Zvanične institucije meteorologije kažu da smo došli do tačke kada još možemo zaustaviti proces zagrijavanja, ali ujedno moramo intervenisati i da situacija ne bi postala nešto što ne možemo kontrolisati”, ispričao je Kovačić.
Historijski temperaturni rekord

Prema podacima koje su iznijeli meteorolozi, jul ove godine bio je najtopliji mjesec svih vremena, to jest od 1880. godine, kada i počinju da se vrše redovna meteorološka mjerenja.

Globalna temperatura zemlje i mora proteklog mjeseca bila je prosječno 0,80 stepeni veća od dosad zabilježenog rekorda. Da se radi o veoma važnom i zabrinjavajućem podatku, pokazuje i činjenica da su naučnici širom svijeta upozorili da će zbog efekta staklene bašte svake godine temperatura biti sve veća, te se ekspresno upustili u traženje načina za rješenje ovog globalnog problema.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*