Apel medijima: Ne otkrivajte identitet izbjeglica

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovao je na medije da u izvještavanju o izbjeglicama iz sukobima zahvaćenih područja poštuju standarde novinarske profesije i ne otkrivaju njihov identitet.

U medijskim izvještajima ne bi trebalo, bez prethodnog pristanka izbjeglica, otkrivati lični identitet sagovornika koji bježe od mobilizacije i otvoreno kritikuju političke i ratne neprilike u svojim zemljama, navedeno je u saopćenju NUNS-a.

Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, medijski tekstovi, fotografije i snimci planetarno su dostupni, pa je zato NUNS skrenuo pažnju da bi izbjeglice koje se fotografijom ili snimkom učine prepoznatljivim mogli da imaju ozbiljne probleme u matičnim zemljama.

Takvi pojedinci bi mogli biti prepoznati i sankcionisani ukoliko se vrate u svoje sredine, a postoji rizik da zbog njihovih medijskih istupa stradaju i članovi njihovih porodica koji su ostali u svojim zemljama.

Naročito je važno voditi računa o zaštiti djece, koja su potencijalno najugroženija u izbjegličkim kolonama.

O kakvim rizicima je riječ, svjedoči i slučaj britanskog novinara Seana McAllistera u Siriji.

Nakon njegovog hapšenja, sirijske vlasti su McAllisteru oduzele kompjuter i upotrijebile snimke i druge podatke da dođu do ljudi koji su mu davali izjave ili mu na drugi način pomogli u radu.

Posljedice su poznate – uhapšeno je nekoliko njegovih sagovornika, uglavnom mirovnih aktivista, jedan je nestao, a oni koji su izbjegli hapšenje morali su da pobjegnu iz zemlje.

Nakon ovog incidenta, otkrivena je složena i savremena mreža elektronskog i drugog nadzora koju je državni aparat u Siriji razvio i upotrijebio mnogo puta.

Tim povodom, Međunarodni Komitet za zaštitu novinara objavio je apel da novinari zaštite identitet svojih izvora i saradnika iz Sirije, istaknuto je u saopćenju NUNS-a.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.