Godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH

U rudniku Dobrnja-Mramor, 26. augusta 1990. godine, nekoliko sati iza ponoći, u strašnoj eksploziji, poginulo je 180 rudara, najmlađe smjene ovog rudnika.

Svi koji su to veče sišli u jamu, izuzev Smajla Imamovića koji je zadobio teške povrede ali ipak preživio, su i izgubili živote, a tugu i saosjećanje građani Tuzle i okolnih mjesta su pokazali na njihovom ispraćaju, najbrojnijem kojeg je Tuzla vidjela.

Iza njih je ostalo 365 – oro djece, a teško je opisati svu tugu i bol, koji su tih dana obavili tuzlanski kraj, ali i cijelu bivšu državu.

U znak sjećanja na ovu rudarsku ali i ljudsku tragediju, svake godine u Rudnicima Kreka, uz prisustvo predstavnika ovdašnjih organa vlasti, odaje se počast poginulim rudarima, uz nadu da se slična tragedija nikada neće ponoviti.

Danas se obilježava 25 godina od velike nesreće u Rudniku lignita Dobrnja jug u Mramor. Tim povodom delegacija Rudnika Kreka položit će cvijeće i vijence na spomen obilježje u krugu Rudnika i na taj način odati počast tragično nastradalim rudarima.

(Historija.ba/RTV7)

Jedan komentar

  1. i sad nas ubijaju sistemski i polako jednog po jednog ….

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.