Danas kreće izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH za EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je da danas kreće izvoz, odnosno prvi konvoj sa mlijekom i mliječnim proizvodima iz BiH za Hrvatsku, odnosno EU.

“Time smo razuvjerili sve one koji nisu vjerovali da smo spremni da sav posao uradimo za nekoliko mjeseci. Očekujem prve isporuke iz mljekare u Kozarskoj Dubici i vjerovatno će biti prilike da ovo obilježimo”, rekao je Šarović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Šarović navodi da je ostvaren napredak u vezi sa pitanjem izvoza mesa i mesnih prerađevina, posebno u Tursku, kao i uspjeh u obezbjeđivanju kvota koje će, kako kaže, omogućiti obnovu stočnog fonda BiH.

“To će dići na noge nekoliko pogona i stotine proizvođača u Bijeljini, Gradišci, Banjaluci, kao i konstantan rad aerodroma u Sarajevu i Banjaluci. Aerodrom Banjaluka opstaje zbog toga što smo obezbijedili da svaki dan ima najmanje dva leta za Tursku i na taj način ćemo omogućiti da naša vazdušna luka može da opstane”, rekao je Šarović.

On kaže da je zadovoljan spoljnotrgovinskom razmjenom koju je BiH ostvarila u julu jer je prvi put od završetka rata izvoz premašio 800 miliona KM.

“Prvi put u poslijeratnoj historiji imamo 800 miliona KM izvoza i pokrivenost uvoza izvozom sa više od 60 posto”, rekao je Šarović.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.