Beč: Najviši predstavnici EU i regiona na Samitu Zapadnog Balkana

Zvanična ceremonija otvaranja   Samita, te  politički razgovori o budućnosti Zapadnog Balkana biće održani danas u Beču.  Paralelni sastanci šefova vlada, ministara inostranih poslova i ministara ekonomije.

Dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu okupila je u Beču premijere i ministre spoljnih poslova i ekonomije Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i najviše predstavnike EU.

Dvodnevni skup, koji je počeo jučer, dio je Berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel sa ciljem da se podstakne proces približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Samit će se nadovezati na napredak postignut u periodu nakon Berlinskog samita koji je održan u augustu prošle godine, a njegov cilj je daljnji razvoj saradnje između šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Makedonije, Srbije) u rješavanju zajedničkih izazova, posebno migracija – jednom od glavnih tema samita, koje osim toga uključuju regionalnu saradnju i vjerski dijalog te borbu protiv ekstremizma.

Jučer je održan sastanak ministara spoljnih poslova kao i forum organizacija cilvilnog društva na
kojem su učestvovati i premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama.

Samit će otvoriti austrijski kancelar Verner Fajman, koji će o rezultatima, po završetku, informisati javnost zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, visokom predstavnicom za spoljnu politiku EU Federikom Mogerini i srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Pored domaćina, austrijskog kancelara, njemačke kancelarke i visokih zvaničnika EU, na samitu će učestvovati predstavnici Francuske i Italije koje su izrazile spremnost da budu domaćini nekog narednog samita, kao i Slovenije i Hrvatske koje snažno podržavaju proces približavanja regiona EU.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*