Jerko Ivanković Lijanović: Neka vlasti BiH zabrane uvoz mliječnih proizvoda iz EU

Dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u mandatu 2010.-2014. Jerko Ivanković Lijanović, oštro je osudio posljednja dešavanja i blokadu izvoza domaćeg mlijeka van granica BiH.

”Odbijanje izvoza mlijeka iz BiH u Evropsku uniju je potpuno neprihvatljivo za proizvođače u BiH, jer svakako teška situacija u kojoj se oni nalaze i zbog lošeg odnosa nove Vlade FBiH prema poljoprivrednicima, smanjenja i neisplate poticaja, te zbog prirodnih nepogoda, poplava od prošle i suša od ove godine, uz ovo prolongiranje EU, će pridonijeti nesagledivim posljedicama za naše vrijedne proizvođače.

Ovom prilikom pozivam nadležne vlasti BiH da hitno poduzmu sve moguće mjere prema EU zbog ovakve odluke i da odmah zatraže kontra mjere u smjeru zabrane uvoza proizvoda iz drugih zemalja u BiH.

Također ono što je neminovno jeste da se što prije vrate poticaji poljoprivrednicima na one iznose koji su dostigli prošle godine i da se isplate istih osiguraju na vrijeme kako bi sačuvali i ovo malo proizvodnje i zadržali trend rasta proizvodnje koji je ostvaren u proteklih četiri do pet godina”, izjavio je Jerko Ivanković Lijanović, javila je Fena.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.