BiH će uložiti protestnu notu Briselu zbog suspenzije izvoza mlijeka

Bosna i Hercegovina uložila je protestnu notu koja će uskoro biti proslijeđena Briselu, izjavio je danas direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba nakon sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH o suspenziji isporuke mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u zemlje Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kalaba se nakon sastanka obratio novinarima istakavši kako je primjedba koju je uložila “neka” od zemalja članica EU, došla prekasno i nakon isteka predviđenog roka.

“Smatramo da je primjedba došla kasno, uložili smo protestnu notu koja će biti proslijeđena u Brisel i tražiti hitan sastanak da pričamo o tome. Uložili smo notu da je komentar na listu dat nakon 20 dana kada je bio rok za to. Smatramo da su zakasnili sa žalbom i da nije valjana”, kazao je Kalaba dodajući kako nije poznato ni to na šta se odnosi primjedba te zbog čega.

Prema njegovim riječima, BiH je ispunila sve potrebne uslove za izvoz mlijeka zbog čega je i dobila odobrenje EU.

“Potvrđeno je bilo da ispunjavamo uslove. Ne znamo opet da li je to Hrvatska. Prema prospisima, svaka zemlja može dati komentar na listu. Ne znamo ni koji je to komentar”, dodao je Kalaba.

Razgovor o ovoj temi u što skorije vrijeme bit će organizovan u Briselu, istakao je pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković.

“Imat ćemo sastanak u Briselu gdje ćemo razgovarati o razlozima. Možemo svašta pretpostavljati, ali ne znamo razloge. Sav je posao urađen sa procedurama i zakonom Evropske unije, koja je to sve ovjerila, da nismo, ne bismo bili na listi, sigurno. Ne treba se bojati, smatram da je ovo prolongiranje, a ne zaustavljanje. Mislim da je ovo nauka, dobra za nas, za neke druge stvari pogotovo, jer želimo da izvozimo i piletinu i druge stvari u Evropsku uniju”, naglasio je.

Na pitanje da li je povrđeno da je Hrvatska zemlja koja je uputila primjedbu, Nešković je kazao kako to ne zna i kako treba “pitati njih”.

“Oni su nama najznačajni partneri i ne vidim da im to ide u prilog”, kazao je Nešković dodajući kako su sve procedure ispoštovane kada je riječ o izvozu mlijeka.

Posljedice obustave pošiljki mlijeka, koje su krenule put zemalja EU, snosit će privrednici koji su ranije dogovorili isporuke, kazao je Nešković.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*