Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske: Naše je pravo zaštititi potrošače u EU i interese naših građana

Iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske nisu željeli potvrditi da li je i zašto ova zemlja zatražila da BiH bude skinuta s liste zemalja koje mogu izvoziti mlijeko u EU.

“Republika Hrvatska punopravna je članica Evropske unije, zajednice zemalja koja dijeli tržište od 500 miliona ljudi. Odluke o zajedničkom tržištu, tržištu s trećim zemljama, kao i mehanizmima zaštite istog u EU se donose zajednički, demokratski i s ciljem zaštite evropskih proizvođača i potrošača. Pravo je i dužnost svake zemlje članice zauzeti se za svoje interese i interese građana svoje zemlje u procesu donošenja odluka koje će vrijediti za sve zemlje članice jednako. No, procesi donošenja i mijenjanja odluka unutrašnja su pitanja Evropske unije te ih ovom prilikom ne želimo komentarisati”, kažu za Klix.ba iz ovog ministarstva.

Podsjećaju da Evropska komisija u ime svih zemalja članica propituje i predlaže ili zabranjuje trgovinu određenih proizvoda sa trećim zemljama te da nijedna država članica nema mogućnost bilateralno uređivati trgovinske odnose s trećim zemljama.

“Pravila sigurnosti hrane zajedničkog evropskog tržišta vrijede za sve zemlje članice jednako, ali i za sve proizvode, odnosno objekte, u trećim zemljama koji žele učestvovati na evropskom tržištu”, dodaju iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.