IDIL u ofanzivi: Stigli na 20 kilometara od turske granice, koristili hemijsko oružje

Pripadnici terorističke grupe IDIL osvojili su pet sela u sjevernoj Siriji u provinciji Alepp, čime su se znatno približili turskoj granici.

IDIL je tokom jučerašnjeg dana zauzeo teritorije koje Turska i SAD imaju namjeru pretvoriti u novi front prema IDIL-u kako bi osigurali neutralni pojas između Sirije i Turske.

Prema navodima nevladine organizacije Sirijski opservatorij za ljudska prava, borbe između pripadnika IDIL-a i drugih pobunjeničkih grupa u Siriji počele su još u srijedu, a nastavljene su u četvrtak.

Pojas gdje se vode borbe nalazi se u blizini grada Marea koji je 20-ak kilometara od turske granice.

Pripadnici različitih pobunjeničkih grupa nastojali su sačuvati ovaj pojas od IDIL-a jer predstavlja strateški važno područje.

“Ako IDIL nastavi napredovati mogla bi pasti cijela sjeverna Sirija”, rekao je jedan od pobunjenika.

Također, prema posljednjim izvještajima, IDIL je u jučerašnjim napadima koristio hemijsko oružje uključujući i gas iperit.

Prema navodima Reutersa, medicinski zvaničnici su potvrdili da im dolaze pacijenti koji su očito bili izloženi hemijskom oružju.

Medicinski izvori potvrdili su za Guardian da su pacijenti dolazili s opekotinama kože, problemima sa disanjem i crvenilom u očima.

Ofanziva IDIL-a dolazi nedugo nakon što su Ankara i Washington saopćili da su postigli dogovor o zajedničkom djelovanju protiv IDIL-a uz podršku pobunjeničkih grupa na terenu koje se već mjesecima bore protiv IDIL-a.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.