epa04143037 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the sign of the International Monetary Fund at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. The International Monetary Fund (IMF) on 27 March 2014 offered Ukraine between 14 and 18 billion dollars in loans over two years to help the country avoid financial collapse after months of unrest that culminated in Russia's annexation of the Crimean Peninsula. Ukraine's interim leaders, who came to power after three months of pro-European Union protests that forced president Viktor Yanukovych to flee the country in late February, have already started discussing a series of reforms aimed at stabilizing the economy. Measures announced by interim prime minister Arseniy Yatsenyuk on Thursday include axing 24,000 public sector jobs and special pensions for members of the judiciary and the military, as well as a 50-per-cent increase in gas prices, starting on May 1. EPA/JIM LO SCALZO

Još ni marke od novog kredita MMF-a

BiH dočekuje jesen bez nove tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 250 miliona maraka, što je ozbiljno ugrozilo budžete Srpske i Federacije BiH. Vlasti na svim nivoima primorane su da nađu alternativne izvore finansija ako žele da održe stabilnost finansijskog sistema.

Izvjesno je da nove tranše kredita neće biti do kraja godine, jer je MMF odlučan da kesu odriješi samo ako budu sprovedene korjenite ekonomske i socijalne reforme koje bi trebalo da stabilizuju budžete i stvore finansijske uslove za podizanje novih kredita.

MMF je pooštrio pravila igre, jer je ukupna zaduženost BiH dostigla 11,5 milijardi maraka od čega spoljni dug bilježi rekordnu cifru od 8,2 milijardi KM, potvrđeno je u Savjetu ministara BiH.

Zabrinjava podatak da je spoljni dug BiH u proteklih sedam godina porastao za čak 3,5 milijardi KM! Unutrašnji dug je 3,3 milijarde.

Ako vlasti na svim nivoima u narednom periodu ne postignu dogovor sa MMF ili ne pronađu nove izvore finansija, zemlji prijeti bankrot, tvrde ekonomski analitičari.

Budžet FBiH u prvoj polovini ove godine ostvario je prihode, primanja i finansiranja od 930,2 miliona KM ili 40 odsto manje od plana za 2015, potvrdio je izvještaj federalnog Ministarstva finansija o izvršenju budžeta.

FBiH je trebalo da ostvari prihode od 1,1 milijardu KM, što znači da su podbacili za 236,9 miliona KM.

Ekonomski stručnjak iz Sarajeva Zlatko Hurtić smatra da je pad prihoda u Federaciji posljedica nepostojanja dogovora sa MMF.

“Federalna Vlada moraće da ubrza reforme sa ciljem postizanja novog stendbaj-aranžmana sa MMF, ali i da preduzme drastične mere budžetske štednje”, kaže on.

Rupe su evidentne i u budžetu RS, a Glavna služba za reviziju javnog sektora utvrdila je za prošlu godinu budžetski deficit u iznosu od 193,8 miliona KM.

Potpredsjednik PDP –a Branislav Borenović istakao je da Vlada RS nema rješenja za budžetski deficit, te da zna samo da se zadužuje.

S druge strane, u Vladi RS kažu da će RS, ukoliko ne bude aranžmana sa MMF uraditi sve da budžetski korisnici ne osjete posjedice nepostizanja dogovora. Uvjereni su da na jesen sigurno neće biti ugrožena isplata penzija i plata u RS.

Dug Federacije BiH viši od tri milijarde evra

Ukupan vanjski i unutrašnji dug Federacije BiH samo krajem 2014. godine iznosio je više od tri milijarde evra, što je 35,2 posto bruto domaćeg proizvoda, a u dugovanja uključeni su kantoni, gradovi, opštine i javna preduzeća. Na vanjski dug odnosi se 82,2 posto (gotovo 2,6 milijardi evra), a unutrašnji 17.7 posto (550 miliona evra).

U ukupnom unutrašnjem dugu dug Federacije iznosi više od 444 miliona evra, kantona više od 85 miliona evra, a opština i gradova više od 27 miliona evra.

Reprogram obaveza

Vanjski dug Federacije je 1,4 milijarde evra, kantona 130 miliona evra, opština i gradova 33,2 miliona evra.

Vlada Federacije obavezala je federalno Ministarstvo finansija i Ministarstvo prometa i komunikacija da poduzmu aktivnosti na potpisivanju aneksa ugovora s Javnim preduzećem Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine kojima bi bile reprogramirane obaveze iz osnova vanjskog duga.

Federalna Vlada je zadužila resorna ministarstva, javna preduzeća i implementatore projekata da federalnom Ministarstvu finansija kvartalno dostavljaju ažurirani plan povlačenja kreditnih i grant sredstava za projekte u realizaciji do njihove konačne realizacije.

(Večernje novosti/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.