Završen festival “Pozorište bez granica 2015”: Organizatori zadovoljni, publika uživala u pet predstava

Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta sa područja Balkana “Pozorište  bez granica 2015”, završeno je sinoć izvedbom monodrame “Fejsbruka”, jedne od pet predstava koje je tuzlanska publika imala priliku vidjeti u period od 25. do 29. augusta.

Monodrama koju igra Siniša Maksimović, glumac iz Šapca, priča je o mukama sa novim tehnologijama i društvenim mrežama, generacije koja u poznim godinama otkriva sve prednosti i mane kompjutera u kući.

Maksimović, koji je na ovom festivala već nastupao 2011. godine, na aplauze publike odgovorio je obećanjem da će ponovo doći u Tuzlu.

-U Tuzlu volim doći zbog mojih prijatelja, zbog ćevapa iz “Sezama” i srdačnosti ovdašnjih ljudi. Pripremam novu monodramu i nadam se da ću je imati priliku igrati na istom mjestu – rekao je Siniša Maksimović u obraćanju publici nakon predstave.

U proteklim danima publika je imala priliku vidjeti i predstave “Čehov na kvadrat” (Koprodukcija Gradskog kazališta “Joza Ivakić” i Kazališta “Nova scena” Vinkovci, Hrvatska), “Dvije” (Amaterska družina Vodice, Hrvatska) “Ne šetaj se gola” (Draft Teatar Tuzla) i “Ne igraj na Engleze” (Amatersko pozorište “Neretva”, Konjic).

-Mi u Draft teatru smo zadovoljni, najviše odličnom posjetom, jer je publika pokazala veliko interesovanje za sve predstave, što je vrijednoj ekipi koja je festival pripremala i realizovala najveća nagrada. Nažalost, imali smo i dva opravdana otkaza, ali smo uspjeli program ispuniti sa dvije ništa manje kvalitetne predstave. Ono što možemo obećati je da ćemo se truditi da naredne godine imamo još bolji repertoar – istakao je Damir Krnjić, direktor festivala.

Predstave su u zavisnosti od vremenskih uslova igrane na vanjskoj sceni i unutrašnjosti Ateljea “Ismet Mujezinović”, a nakon odličnih reakcija učesnika i publike, za koju je ulaz bio slobodan, ovogodišnja praksa će se nastaviti i u narednim godinama.

Festival je bio dio manifestacije Ljeto u Tuzli pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, a realizaciju festivala pomogli su i Vlada TK, Dom mladih Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla, te sponzori i prijatelji Draft teatra.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.