“Dani Bosne” u Istanbulu: Bosanska kafa poslužena iz najveće džezve na svijetu

Glavna atrakcija na manifestaciji “Dani Bosne” koja je počela je jučer u Istanbulu bila je najveća džezva na svijetu kompanije Vispak iz Visokog.

Na ovoj manifestaciji predstavljena je bosanska kultura kao i tradicionalno jelo, burek. Posjetioci su imali priliku popiti i autentičnu bosansku kafu uz koju su pojeli i lokum.

Džezva iz Visokog, visine 2,2 metara i široka više od jednog metra, u Guinnessovu knjigu rekorda ušla je 2004. godine.

Džezva je od tada bila izložena i korištena na brojnim manifestacijama širom svijeta, gdje su posjetioci mogli popiti bosansku kafu. – Naši turski domaćini zamolili su da obavezno u promociji bosanskoherceogvačke tradicije i bosanske kuhinje sudjeluje i Vispakova najveća džezva na svijetu. Podsjetio bih da je pravu bosansku kafu u Turskoj iz Guinnissove džezve probalo već million Turaka još 2012. godine, kada je naša džezva učestvovala u jednom velikom humanitarnom projektu u ovoj zemlji. I tada su Turci isticali razliku koju su uvidjeli između turske i bosanske kafe, koja je ukusna, blaga, pitka, i posebna, kako su govorili – rekao je direktor tvornice konditorskih proizvoda Kent u Visokom, koja posluje u sastavu AS GROUP, u okviru koje je i Vispak, Ferid Hadžijakupović.

“Dane Bosne” u Istanbulu upotpunili su i umjetnici Zeid Šoto sa njegovom grupom, koji je već poznat u Turskoj, i Armin Muzaferija, a KUD iz Visokog je sa svojim folklornim ansamblom izveo igre iz BiH, javlja Anadolija. Na događaj su pozvani ambasador BiH u Turskoj Damir Džanko, kao i mnoga udruženja porijeklom iz BiH i regiona. Manifestacija je održana na trgu Bascesme u općini Maltepe.

Načelnik ove općine Ali Kilic je istakao kako je ovo bila veoma lijepa manifestacija i da će poslati mlade iz općine Maltepe u Bosnu, kako bi oni na sličan način stanovništvu Bosne i Hercegovine predstavili kulturu Anadolije.

(Faktor.ba, Foto: Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*