Identifikovano predsuicidalno ponašanje kod depresivnih ljudi

Kod osoba koje pate od depresije i pokazuju “rizično ponašanje”, impulsivnost i razdražljivost, postoje najmanje 50 odsto veće šanse da pokušaju samoubistvo, rezultati su najnovijeg istraživanja.

U istraživanju Evropskog koledža za neuropsihofarmakologiju /ECNP/ iz Utretha, u Holandiji, navodi se da određeno samoubilačko ponašanje “prethodi mnogim pokušajima samoubistva”, kao i da su hitno potrebne mjere prevencije.

U studiji ECNP-a analizirano je ponašanje 2.811 pacijenata koji su bolovali od depresije, uključujući 628 koji su ranije pokušali samoubistvo.

Prema rezultatima istraživanja, kod pacijenata je zabilježen model ponašanja koji uključuje “rizično ponašanje” kao što su neoprezna vožnja ili promiskuitet, zatim “psihomotorni poremećaji” kao što su hodanje gore dole po sobi ili kršenje ruku, impulsivnost – odnosno ponašanje bez skoro ikakve refleksije o posljedicama.

Doktor Dina Popović, jedan od autora istraživanja, rekla je da je utvrđeno da “mješavina depresivnog stanja” prethodni pokušaju samoubistva.

“Mješavina depresivnog stanja je kada je pacijent depresivan, ali u isto vrijeme jasno pokazuje simptome manije ili razdražljivosti”, rekla je ona.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je ranije da je 2012. godine zabilježeno više od 800.000 samoubistava širom svijeta.

Pol Farmer, iz humanitarne organizacije “Majnd” za pomoć mentalno oboljelim licima, rekao je da se godišnje u Britaniji ubije oko 6.000 ljudi.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*