Prema Makedoniji se kreće više od 7.000 izbjeglica

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR upozorava da se više od 7.000 izbjeglica s Bliskog istoka kreće kroz Grčku prema malom gradu Gevegeliji na makedonskoj granici.

U proteklih nekoliko mjeseci, Gevgelija služi kao glavna ulazna ruta za izbjeglice. Privremeni izbjeglički kamp u blizini Gevgelije se sprema za dolazak novih izbjeglica.

Tokom vikenda, izbjeglice su napustile kamp u Gevgeliji vozovima koji su kretali s lokalne željezničke stanice prema Tabanvocima na granici sa Srbijom.

U posljednjih 12 sati, oko 1.500 izbjeglica napustilo je Gevgeliju za Tabanovce, a još jedan voz s oko 1.000 izbjeglica krenuo je u istom pravcu jutros.

Crveni križ je osigurao oko 2.000 paketa hrane i vode izbjeglicama tokom vikenda, a njihovi mobilni medicinski timovi imali su između 40 i 50 intervencija dnevno.

Makedonska policija i vojska nastavljaju osiguravati granicu, dozvoljavajući izbjeglicama da prolaze i pomažu u djelovanju kampa u Gevgeliji.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov rekao je da je nakon odluke da se proglasi krizna situacija na granici došlo do poboljšanja saradnje s grčkom policijom, koja je ranije u potpunosti odustala od pružanja sigurnosti sa njihove strane granice.

 

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.