Kijev: U protestima ispred ukrajinskog parlamenta ubijen jedan, a povrijeđeno 100 policajaca

Najmanje jedan policajac je ubijen, a 100 je povrijeđeno u sukobu između policije i demonstranata koji su ispred zgrade ukrajinskog parlamenta Vrhovne rade protestirali usvajanje usvojenih izmjena Ustava koje predviđaju veće ingerencije lokalne i regionalne samouprave, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukrajinski parlament je sa 265 glasova za i 87 glasova protiv usvojio izmjene Ustava kojima se predviđa spuštanje nekih ovlasti sa razine države na lokalne instance vlasti.

Grupa demonstranata se potom okupila ispred zgrade parlamenta kako bi iskazali neslaganje sa ovom odlukom parlamenta. Demonstranti tvrde da davanje većih ovlasti lokalnim i regionalnim vlastima znači davanje autonomije kriznoj regiji Donbas koju trenutno kontroliraju proruski separatisti.

Prilikom pokušaja da uđu u zgradu parlamenta demonstranti su se sukobili sa policijom.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Aren Avakov je saopćio da je u sukobima sa demonstrantima ubijen jedan, a povrijeđeno oko 100 policajaca.

Regije Donjeska i Lihanjska na istoku Ukrajine su pod kontrolom proruskih separatista koji zahtijevaju punu autonomiju tih regija.

Danas usvojene izmjene Ustava u pravcu jačanja lokalne i regionalne samouprave su predviđene i mirovnim sporazum iz Minska kojim su prekinuti višemjesečni oružani sukobi na istoku Ukrajine. Ta regija je i dalje izuzetno nestabilna i često je poprište sukoba između naoružanih separatista i ukrajinskih snaga sigurnosti.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*