Crnadak razgovarao sa Erjavecom i Vučićem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom u Bledu, pred početak Bledskog strateškog foruma 2015.

Tema sastanka bili su odnosi BiH i Slovenije i mogućnosti za njihovo unapređenje, te evropske integracije BiH i regionalna saradnja.

Potvrđeno je da su politički odnosi BiH i Republike Slovenije veoma dobri te izražena opredijeljenost za njihovo daljnje unapređenje. S tim u vezi, Crnadak je potvrdio da je Sloveniji upućen poziv da bude država partner na Gospodarskom sajmu u Mostaru koji će biti održan u aprilu 2016. godine, a dogovoreno je i da Erjavec uskoro doputuje u zvaničnu posjetu BiH.

Također, Crnadak i Erjavec su naglasili da će s punom pažnjom pratiti provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci, te istaknuli potrebu intenziviranja saradnje BiH i Slovenije na ekspertnom nivou.

Crnadak je ovom prilikom zahvalio Erjavecu na podršci koju Slovenija pruža BiH na putu evropskih integracija, a Erjavec je pozdravio nedavno potpisivanje Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore i ocijenio da ovaj Sporazum treba da bude primjer i ostalim zemljama regiona.

Crnadak je neposredno pred početak Bledskog strateškog foruma 2015 imao i kratak neformalni susret s predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.