Gradačac: Sutra protesti povodom zabrane izvoza mlijeka

U organizaciji Grupacije za mlijeko Tuzlanskog kantona (TK) sutra će se u Gradačcu u 12 sati (ispred zgrade Konzuma) okupiti proizvođači mlijeka na mirnim protestima u povodu zabrane izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU).

Kako je Feni uime organizatora – Grupacije za mlijeko TK-a, kazao njen predsjednik Sead Huskić, prizvođači mlijeka s ovog područja su usljed novonastale situacije u vezi izvoza mlijeka u zemlje EU prinuđeni da mirnim okupljanjem, odnosno protestom upozorenja skrenu pažnju na posljedice zabrane izvoza, odnosno sputavanja slobode tržišta.

“Svjesni činjenice da je kod nas slobodno tržište, te da se sve može uvoziti, a ponajviše iz Republike Hrvatske, nije uredu da nas naš susjed sputava i da nas stavlja u ‘karantin’ kao neku zaraženu robu”, istaknuo je.

Huskić je podsjetio da su hrvatski proizvodi koji se plasiraju u BiH nižeg kvaliteta nego što je to propisano standardima EU-a, te da se to prećutno prihvata u BiH, dok oni, istovremeno, odbijaju uvoz proizvoda iz BiH.

Naveo je da su svi brendovi u proizvodnji mlijeka u BiH zapravo EU-brendovi (Laktalis, Zott…), te potcrtao da ne vidi zašto je bh. proizvođačima onemogućen izvoz kada ionako rade po tehnologiji EU.

“Stoga mi sugeršemo da nam nije svejedno, da nećemo sjediti skrštenih ruku, te da ćemo, jednostavno, bojkotirati njihove prizvode u BiH”, napominje Huskić, pozivajući potrošače iz BiH da vode računa o tome šta kupuju te da, ukoliko nema upisan broj 387 i oznaku da je proizvedeno u BiH, da se taj proizvod ne kupuje.

U tom kontekstu, pojasnio je da postoje EU brendovi poput “Dukata”, koji se vodi kao hrvatski brend, a koji je isključivo vezan za proizvodnju u BiH i koji ima 3.500 kooperanata, upozoravajući da se to ne smije zaboraviti kako ne bi bilo kontraefekata po bh. tržište.

Huskić je, istovremeno, ukazao na riješenost Grupacije na čijem je čelu da pruži potporu nadležnim vlastima u BiH, a radi dobijanja “zelenog svjetla” za plasman bh. proizvoda na EU tržište.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*