BiH u Briselu postavlja pitanje: Zašto Hrvatskoj smeta mlijeko iz BiH?

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba danas će se u Briselu sastati sa direktorom Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane EU  Bernardom van Goethemom i sa njim razgovarati o blokadi izvoza mlijeka iz BiH u EU.

Poznato je da je Hrvatska podnijela žalbu Evropskoj komisiji na odluku o izvozu mlijeka iz BiH u EU, a na današnjem sastanku se očekuje da će biti razjašnjeno zašto je to učinjeno.

Kalaba je 27. avgusta uložio protestnu notu Delegaciji Evropske komisije u BiH povodom odluke o obustavi izvoza mlijeka iz BiH u EU, te najavio da će zatražiti sastanak u Briselu da bi BiH dobila objašnjenje zašto i pod kojim okolnostima je povučena ranije odobrena lista mljekara iz BiH koji mogu izvoziti na područje EU.

U očekivanju odgovora iz Brisela nakon poteza Hrvatske, u BiH je sve više poziva na kupovinu domaćih proizvoda. Građani ističu da prilikom kupovine u pravilu prednost daju domaćim proizvodima, napominjući ipak da, uz kvalitet, bitnu ulogu ima i cijena. Kolika je svijet građana pokazuje podatak, da pada promet u najvećem prodajnom lancu u BiH, koji je u vlasništvu privrednika iz Hrvatske, dok raste promet u domaćim prodajnim lancima.

Postoje i oni koji kao protivmjeru nakon hrvatskog “prijateljskog” poteza, pozivaju na bojkot kupovine hrvatskih proizvoda. Ekonomski analitičari smatraju da ovakva recipročna mjera nije rješenje.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*