Počinje školska godina – Problemi isti kao i svake godine

U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas počinje školska godina za osnovce i srednjoškolce. I ove godine školsku godinu, umjesto graje djece željne znanja, obilježiće nezadovoljstvo prosvjetnih radnika, prijetnje štrajkovima, te vrtoglavo visoke cijene udžbenika.

U Bosansko – podrinjskom, Hercegovačko – neretvanskom, Livanjskom, Srednjobosanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu škola počinje tek 7. septembra.

Ni u Unsko – sanskom kantonu nastava neće početi danas. Umjesto toga počeće štrajk prosvjetara. Razlog su dugovanja Vlade kantona prema njima.

Bojkot nastave zbog “Bošnjačkog” jezika

U Kotorskom kod Doboja bošnjačka djeca neće biti u školskim klupama, jer im je oduzeto pravo da jezik kojim govore zovu “Bosanskim”. Vlasti Republike Srpske insistiraju na “Bošnjačkom jeziku, zbog čega roditelji tvrde da njihova djeca danas neće prisustvovati nastavi iz “jezika bošnjačkog naroda” jer je takav naziv za njih neprihvatljiv. U Vrbanjcima i Novoj Kasabi također bojkot nastave, jer nema Bosanskog jezika.

Cijene udžbenika, veliki problem

Za većinu roditelja čija djeca danas kreću u školu najveći problem su visoke cijene udžbenika za koje je potrebno izdvojiti i nekoliko stotina KM. U pojedinim kantonima udžbenici se mijenjaju svake godine. Zato iz vlade HNK kažu da je pokrenuta inicijativa da se od ove godine isti udžbenici koriste bar tri naredne godine.

Roditelji ističu i da bi trebalo umanjiti broj radnih sveski, čija cijena je ista kao i cijena udžbenika, a učitelji i nastavnici često traže da za svaki predmet treba kupiti i jedno i drugo. Takva situacija sumu koju treba izdvojiti za školsku godinu gotovo udvostručuje.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*