Strateški forum na Bledu: Crnadak prenio nezadovoljstvo zbog odluke o blokadi izvoza mlijeka iz BiH u EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na Bledskom strateškom forumu 2015 (Bled Strategic Forum 2015) koji je pod motom “Vizije novih partnerstava“ u Bledu, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Centra za evropsku perspektivu (CEP), javlja Anadolu gency (AA)

Jubilarni, deseti po redu Bledski strateški forum okupio je na jednom mjestu predsjednike država, premijere, ministre vanjskih poslova i druge visoke zvaničnike velikog broja država,  brojne predstavnike međunarodnih i nevladinih organizacija, istaknute ličnosti iz svijeta politike i ekonomije, predstavnike akademske zajednice i medija.

Ministar Crnadak je prisustvovao ceremoniji zvaničnog otvaranja Bledskog strateškog foruma i učestvovao u panel diskusiji o temi “Zapadni Balkan: Region u središtu geostrateških promišljanja“.

Osim ministra Crnatka panelisti su, između ostalih, bili i ministri vanjskih poslova Republike Albanije, Republike Turske, Republike Bugarske, Republike Makedonije i Mađarske.

U svom izlaganju ministar Crnadak je naglasio da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine, te da je naša zemlja posvećena stalnom unapređenju međusobnih odnosa na području Zapadnog Balkana.

Ministar Crnadak je učesnike konferencije upoznao sa najnovijim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno naglasivši usvajanje inicijalnog programa reformi i ubrzan rad na usvajanju mehanizma koordinacije.

Ministar Crnadak je učesnicima konferencije prenio nezadovoljsto privrednika i uopće građana BiH koje je izazvano odlukom o blokadi izvoza mlijeka iz BiH u Evropsku uniju. Tom prilikom, ministar Crnadak je naglasio da je osim materijalne štete, ovom zabranom nanesena šteta i evropskim snagama i evropskoj ideji u BiH, jer je izvoz zaustavljen uprkos činjenici da su svi visoki standardi Evropske unije i veoma komplikovane procedure zadovoljene.

Ministar Crnadak je javno apelovao na sve predstavnike Evropske unije da se navedena zabrana ukine i omogući izvoz mlijeka svima onima koji su uložili mnogo novca i rada i ispunili visoke standarde EU.

Na marginama konferencije u Bledu ministar Crnadak je imao odvojene bilateralne susrete sa ministrima vanjskih poslova Republike Makedonije i Slovačke Republike Nikolom Poposkim i Miroslavom Lajčakom.

(Anadolu gency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.