Prijedor: Pronađeno oko 80 pojedinačnih posmrtnih ostataka

Na lokalitetu masovne grobnice Jakarina Kosa, na području opštine Prijedor, u protekla dva mjeseca ekshumirano je oko 80 pojedinačnih posmrtnih ostataka, a kompletni posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni su tokom današnjeg dana, navodi Tužilaštvo BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ekshumacija na ovom lokalitetu će biti nastavljena i u narednom periodu.

“Ova lokacija izuzetno je obimno i složeno područje za pretraživanje, gdje se očekuje pronalazak većeg broja posmrtnih ostataka žrtava sa područja Prijedora, a situaciju dodatno usložnjava prisustvo neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava koja se nalaze na ovom lokalitetu”, ističe Tužilaštvo BiH.

Pronađeni posmrtni ostaci su prevezeni u KIP “Šejkovača“, Sanski Most, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava te utvrdio uzrok smrti.

“Postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji neposredno rukovodi ovlašteni istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH pod nadzorom zaduženog tužitelja. U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvuju službenici Instituta za nestale osobe BiH, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici CJB Prijedor koji osiguravaju lokaciju, te antropolozi i arheolozi. Same tehničke aspekte radova ekshumacije, zbog njihove složenosti, nadzire vještak rudarske struke-doktor rudarskih nauka i geodeta”, dodaje se u saopštenju.

Naglašavaju da je Jakarina Kosa sekundarna masovna grobnica na koju su u prikrivanju zločina iz posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini izmještani ostaci tijela žrtava ratnih zločina sa područja Prijedora, prvobitno zakopani u primarnoj masovnoj grobnici Tomašica.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.