Sarajevo: Počelo zasjedanje Monitoring komiteta Vijeća evrope

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Sarajevu danas je počelo zasjedanje Komiteta za poštovanje obaveza i dužnosti zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet), koji će u naredna dva dana raspravljati o situaciji u našoj zemlji, kao i  drugim  temama iz nadležnosti ovog Komiteta.

Dobrodošlicu članovima Monitoring komiteta na početku zasjedanja u svom pozdravnom govoru poželio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mladen Bosić, koji je održavanje sjednice jednog od najvažnijih komiteta Savjeta Evrope u našoj zemlji ocijenio kao značajan korak naprijed za Bosnu i Hercegovinu.

Ističući da Bosna i Hercegovina, kao domaćin ove sjednice, građanima šalje poruku da je dio Evrope, Bosić je rekao da je, nakon što je Evropska unija promijenila redoslijed prioriteta, usvajanje usaglašene reformske agende dobar znak da će se ova zemlja brže kretati na putu ka evropskim integracijama. On je takođe izrazio uvjerenje da će Bosna i Hercegovina naći način da postigne dogovor oko primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić – Finci“.

Prema Bosićevim riječima, sve političke partije u BiH imaju dobru volju i pokazuju spremnost da se dođe do kompromisa u primjeni ove presude, ali da Ustav BiH, kao sastavni dio Dejtonskog sporazuma, nije lako promijeniti jer je, kako je naveo, riječ o kompromisnom i dobrom sporazumu koji funkcioniše i nakon pune dvije decenije.

Inače, funkcionisanje Dejtonskog ustava nakon 20 godina biće jedna od tema dnevnog reda današnje rasprave u zatvorenom dijelu sjednice, kojoj, osim članova Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH, prisustvuju i članovi Stalne delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*