OHR: Amerikanac Bruce G. Berton novi zamjenik visokog predstavnika

Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je dobrodošlicu Bruceu G. Bertonu, američkom diplomati, koji danas preuzima funkciju zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko.

“Imenovanje iskusnog američkog diplomate Brucea Bertona potvrđuje kontinuiranu opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Zadovoljstvo mi je izraziti dobrodošlicu gospodinu Bertonu koji preuzima funkciju mog prvog zamjenika u OHR-u, dok nastavljamo raditi na jačanju BiH kako bi napredovala na svom evroatlantskom putu”, rekao je visoki predstavnik.

Prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu, Bruce Berton obavljao je dužnost zamjenika šefa misije u Ambasadi SAD-a u Bugarskoj.

Bruce Berton započeo je diplomatsku službu 1987. i radio je u Caracasu, Moskvi, na Bermudskom otočju, u Hong Kongu, Rimu, Mexico Cityju, Frankfurtu i Varšavi. Također je obavljao nadzornu funkciju u Operativnom centru State Departmenta, kao i funkciju direktora Ureda za inovacije u menadžmentu State Departmenta. Dobitnik je brojnih nagrada State Departmenta.

Porijeklom je iz područja sjeverozapadne obale Pacifika, a 1983. godine je s najvišim ocjenama (magna cum laude) diplomirao međunarodne odnose na Pacifičkom luteranskom univerzitetu. Prije diplomatske službe, proveo je tri godine radeći za kompaniju “Boeing” u Seattleu.

Oženjen je i otac dvoje djece.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*