Potresna ispovjest oca sirijskog dječaka Aylana: Više nemam za što živjeti

Dvogodišnji Aylan Kurdi rođen je u zemlji koju je uništio rat. Njegovi roditelji Abdullah i Rehen samo su željeli bolji život za svoga mališana i njegovog četverogodišnjeg brata Galipa od onoga koji su imali u Kobaniju u Siriji.

Željeli su ono što svi žele, naročito hiljade izgbjeglica koje su ovih dana preplavili Evropu; siguran dom.

Pokušavajući da taj jednostavan ali opasan san učine stvarnim Aylan, njegov brat i njihova majka su se utopili. Fotografija beživotnog tijela dječaka na plaži u Turskoj šokirala je svijet.

U četvrtak, četiri osumnjičene osobe su uhapšene zbog sumnje za trgovinu ljudima ali i zbog sumnje da imaju veze sa smrću tri člana ove porodice kao i drugih devet osoba čija su se tijela pojavila na obalama.

Abdullah, otac mališana, koji je jedini preživio kobno putovanje kazao je kako više nema razloga za život.

“Ne želim više ništa od ovoga svijeta. Sve o čemu sam sanjao nestalo je. Želim samo sahraniti moju porodicu i sjediti pored njih sve dok ne umrem”, kazao je on.

Inače, Abdullah je sa svojom porodicom namjeravao otići u Kanadu gdje se već nalazila njegova sestra Tima koja je i podnijela zahtjev nadležnim organima da odobre boravak njenog brata u toj zemlji. No, zahtjev je odbijen.

Tima Kurdi je svome bratu slala novac kako bi mu pomogla a on je, kako ona pretpostavlja, odlučio da krene na put sa svojom porodicom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*