Za vaše je zdravlje bolje da spavate sami

Trećinu svog života provedemo spavajući, čime organizam puni baterije za sljedeći dan. Kvalitet sna je iz tog razloga izuzetno važna stavka za koju se trebate pobrinuti ukoliko želite biti odmorni i puni energije sljedeći dan, te spremni za sve fizičke i mentalne izazove koji vas čekaju.

Studija koju je provela klinička psihologinja i naučnica Wendy Troxel pokazala je kako nekvalitetan san utječe ne samo na osobu koja spava, nego i na onu s kojom dijeli postelju.

U članku koji je 2013. godine objavio ABC News, napisala je:

“Moje kolege s univerziteta u Pittsburghu i ja smo ustanovili kako se loš san kod muškaraca manifestira kroz neativne interakcije s partnericom sljedeći dan. Kad su u pitanju žene, situacija je obrnuta – u ovisnosti od toga kakvu komunikaciju s partnerom imaju taj dan, takav će imati san.”

Drugim riječim – ženama bračne svađe mogu donijeti besane noći, dok kod muškaraca besane noći vode do bračnih svađa. Ove interakcije stvaraju začaran krug koji pojačava loš san i ostavlja negativne posljedice na vezu.

Još jedna od prednosti spavanja u odvojenim krevetima navodno je i bolji seksualni život. Iako na prvu naizgled nema smisla, osoba s kojom ste stalno u krevetu postane “sastavni dio repertoara”, tj. u tolikoj se mjeri naviknete na nju da počne nestajati spontanosti i strasti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.