Počinje Eurobasket: Danas susret BiH – Poljska

Evropsko seniorsko košarkaško prvenstvo, 39. po redu, počinje danas u četiri evropske zemlje: Francuskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj i Latviji. Eurobasket će u okviru A grupe otvoriti reprezentacije Bosne i Hercegovine i Poljske. Duel počinje u 15.00 sati.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupit će u grupi A u francuskom Montpellieru, zajedno s nacionalnim timovima Rusije, Francuske, Finske, Poljske i Izraela.

Bh. selekcija će na smotri najboljih reprezentacija Evrope nastupiti bez NBA igrača Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića. Pravo nastupa, zbog promjene državljanstva, izgubio je i Nihad Đedović, bek Bayerna iz Munchena.

Miroslav Todić lakše se povrijedio na treningu u Montpeilleru. Ljekari reprezentacije su procijenili da će za njegov oporavak trebati četiri do pet dana, te da ne bi smio riskirati veću povredu igranjem u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.

Selektor Ivanović je potom odlučio da u ekipu pozove Draška Albijanića, saopćeno je iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

“Spremni dočekujemo nastup na Evropskom prvenstvu. Bilo je lošijih, ali i boljih izdanja u pripremnom periodu. Ponosan sam na saigrače i zalaganje na treninzima. Siguran sam da će narod Bosne i Hercegovine biti ponosan na našu borbu, a mi ćemo sve uraditi da dođemo do plasmana u drugi krug”, rekao je centar reprezentacije Bosne i Hercegovine Andrija Stipanović.

Četiri prvoplasirane ekipe iz svake grupe ostvarit će plasman u narednu fazu takmičenja, a u borbi za četvrtfinale će se ukrstiti ekipe iz A i B grupe.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine drugi meč će igrati u nedjelju, 6. septembra, protiv domaćina Francuske. Meč počinje u 21 sat.

Susret trećeg kola protiv Izraela je na rasporedu dan kasnije od 17.30 sati.

Slijedi dan pauze, a zatim 9. septembra utakmica protiv Finske od 15.00 sati.

U zadnjem kolu grupne faze, Bosna i Hercegovina će 10. septembra odmjeriti snage sa selekcijom Rusije.

Ivanovićevi izabranici su nastupili na pripremnim turnirima u Turskoj, Grčkoj i Hrvatskoj. Na turniru u Istanbulu poraženi su od domaćina Turske rezultatom 66:58, od Grčke sa 78:60, dok su u trećem kolu savladali Tunis 76:71.

Na turniru u Grčkoj selekcija Bosne i Hercegovine je tri puta poražena. Od bh. košarkaša bila je bolja domaća selekcija rezultatom 83:44, bolji su bili i Rusi s 82:52, a na kraju Česi s 98:93.

Posljednji kontrolni turnir bh. selekcija imala je u Hrvatskoj, gdje je ostvarila dvije pobjede i poraz. Savladala je ekipe Estonije rezultatom 86:75 i Izraela 80:79, dok je bolja bila Hrvatska rezultatom 97:79.

U devet utakmica do odličja

Broj reprezentacija (24) koje učestvuju na Evropskom prvenstvu 2015. nije se promijenio u odnosu na prijašnja dva, 2011. u Litvi i 2013. u Sloveniji, ali je uveden novi sistem takmičenja. Naime, smanjen je broj utakmica potrebnih za osvajanje odličja, sa 11 na devet, a identičan je sistemu takmičenja na Svjetskom prvenstvu.

U prvoj fazi Eurobasketa 2015. momčadi su podijeljene u četiri grupe po šest reprezentacija i igra se po sistemu “svako sa svakim”. Nakon pet odigranih kola, četiri najbolje reprezentacije nastavit će takmičenje u nokaut fazi, od osmine finala.

Grupe prvog kruga Eurobasketa 2015

Grupa A – Montpellier:
Francuska
Izrael
Bosna i Hercegovina
Finska
Rusija
Poljska

Grupa B – Berlin:
Njemačka
Srbija
Španija
Turska
Italija
Island

Grupa C – Zagreb:
Hrvatska
Grčka
Slovenija
Gruzija
Makedonija
Holandija

Grupa D – Riga:
Latvija
Litva
Estonija
Belgija
Češka
Ukrajina

U osmini finala križaju se skupine A i B te C i D. U četvrtfinalu slijedi križanje s preostale dvije skupine. Od četvrtfinala nadalje, igrat će se i utakmice za plasman od 5. do 8. mjesta, jer su to pozicije koje donose nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre na koje će se direktno plasirati finalisti Eurobasketa. Još pet evropskih reprezentacija ima zagarantovano mjesto na kvalifikacijskim turnirima.

Sve utakmice drugog kruga bit će igrane u Lilleu, na Stadionu “Pierre Mauroy” koji ima pomični krov, a čiji će kapacitet za utakmice Eurobasketa biti 27.000 gledatelja.
Raspored utakmica drugog kruga

Subota, 12. septembra
Utakmica 61: B2 – A3
Utakmica 62: C1 – D4
Utakmica 63: A1 – B4
Utakmica 64: D2 – C3

Nedjelja, 13. septembra
Utakmica 65: B1 – A4
Utakmica 66: C2 – D3
Utakmica 67: A2 – B3
Utakmica 68: D1 – C4

Utorak, 15. septembra
Utakmica 69: Pobjednik 61 – Pobjednik 62
Utakmica 70: Pobjednik 63 – Pobjednik 64

Srijeda, 16. septembra
Utakmica 71: Pobjednik 65 – Pobjednik 66
Utakmica 72: Pobjednik 67 – Pobjednik 68

Četvrtak, 17. septembra
Utakmica 73: Poraženi 69 – Poraženi 70
Utakmica 74: Poraženi 71 – Poraženi 72
Utakmica 75: Pobjednik 69 – Pobjednik 70

Petak, 18. septembra
Za 7. mjesto: Poraženi 73 – Poraženi 74
Utakmica 76: Pobjednik 71 – Pobjednik 72

Nedjelja, 20. septembra
Za 3. mjesto: Poraženi 75 – Poraženi 76
Finale: Pobjednik 75 – Pobjednik 76

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*