Papa: Neka svaka crkva primi po jednu izbjegličku porodicu

Papa Franjo u nedjelju je pozvao sve katoličke zajednice u Evropi da prime po jednu izbjegličku porodicu i najavio da će primjer za takav znak solidarnosti dati dvije vatikanske župe.

“Pozivam vjerske zajednice, župe, samostane i svetišta u cijeloj Evropi da prime po jednu izbjegličku porodicu”, rekao je tokom Angelusa papa Franjo nakon čega je slijedio snažan pljesak vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra.

Dvije vatikanske župe u idućih će nekoliko dana primiti po jednu izbjegličku porodicu, najavio je Papa.

“Pred tragedijom desetaka hiljada tražitelja azila koji bježe pred smrću, pred tragedijom žrtava rata i gladi na putu prema boljem životu, evanđelje nas poziva da se solidariziramo s najmanjima, onima koji su najnapušteniji i da im ponudimo konkretnu nadu. Nije dovoljno samo reći kako treba biti odvažan i strpljiv”, kazao je Papa u svom Angelusu. “Obratio sam se svojoj braći, evropskim biskupima, istinskim pastirima, zamolivši ih da moj poziv podupru i prošire u svojim biskupijama”.

“Zatvoren par, zatvorena porodica, zatvorena grupa, zatvorena biskupija, zatvorena zemlja, sve to dolazi od nas samih i nema nikakve veze s Bogom”, istaknuo je, dodavši kao pozitivan primjer Majku Tereziju čiju je godišnjicu smrti Crkva obilježila 5. septembra.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.