Policajac koji je pronašao dijete Aylan: Njegovo majušno tijelo je bilo lagano, ali je teret bio veliki

Kada se probudio u minulu srijedu, turski policajac Mehmet Ciplak nije imao pojma da će biti u središtu pažnje zbog uznemirujuće slike koja je obišla svijet, a na kojoj se nalazi mrtvo dijete Aylan koje je pokušao spasiti na obalama turskog Bodruma, javlja Anadolu Agency (AA).

Vojnik koji je prije nekoliko dana pronašao mrtvo tijelo djeteta Aylan na obali turskog Bodruma, za AA ispričao je svoj doživljaj tragedije koja je zadesila ovo dijete i koja je simbol borbe izbjeglica, ne samo sirijskih već izbjeglica širom svijeta u borbi za normalnim uslovima života bez straha da oni ili njihovi najdraži svakog trenutka mogu poginuti.

Mehmet Ciplak, koji u žandarmeriji radi od 1997. godine kao dio ekipe za uviđaj kazao je da mu je to bio jedan od najtežih zadataka koje je ikad imao.

On se kako kaže, susreo sa veoma teškim situacijama, gdje je o smrti neke osobe morao izvještavati njene najdraže. Ipak, malo šta se može porediti s ovom tragedijom.

Kako kaže, kada se ujutru probudio i krenuo na posao nije mogao ni zamisliti šta će ga dočekati taj dan.

On je dodao kako su građani u ranim jutarnjim satima javili da je pronađeno tijelo Aylan Kurdi, nakon čega je ekipa za uviđaj odmah izašla na teren.

“Za nas je najvažniji ljudski život. Kada sam ga ugledao pomislio sam: ‘Daj Bože da je živo’ i potražio znakove života. Međutim, njih nije bilo”, kazao je Ciplak.

Ciplak je, kako kaže i sam otac šestogodišnjeg djeteta, kao i da se prvo njega sjetio kada je vidio tijelo Aylan.

“Ponekad se ljudi boje prići mrtvim tijelima. Ja sam ovom djetetu prišao kao otac, a ne kao pripadnik sigurnosnih snaga. Njegovo majušno tijelo je bilo lagano, ali je teret bio velik”, dodao je Ciplak i kazao kako ga je zagrlio onako kao što otac grli svoje dijete.

Ciplak je dodao kako kada je ujutru vidio njegovu sliku, on je isti bol osjetio kao i onda kada ga je prvi put uzeo u naručje. Ovaj policajac je kazao kako tada ni u jednom trenutku nije pomislio da će ovo postati jedna od najpoznatijih fotografija na svijetu, kao i tema najvažnijih sastanaka na svijetu.

“Svakome je bilo žao ovog djeteta. Kada su vidjeli da sam ga ja nosio upitali bi me: ‘Kako si uspio nositi toliki teret?”, kazao je Ciplak prisjećajući se ove tragedije koja je potresla čitav svijet.

Na brodu koji je prije nekoliko dana potonuo u Egejskom moru u blizini Bodruma, a na kojem se nalazila porodica Kurdi, bilo je 20 migranata. Osim Aylan, starijeg brata Galipa i majke Zahin Kurdi, smrtno je stradalo još devet osoba.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*