Najmanje 20 migranata utopilo se u blizini Sicilije

Najmanje 20 migranata danas je izgubilo život u moru u blizini sicilijanske obale prije nego što je italijanska obalska straža spasila ostale putnike sa pretrpanog broda na ostrvu Lampedusa, piše Anadolu Agency (AA).

Jedna od preživjelih kazala je kako je u moru izgubila dva sina i brata. Još uvijek nije poznato odakle su migranti došli.

U nedjelju je oko 329 migranata pristiglo u luku Pozzallo na brodu irske mornarice nakon što su također spašeni sa jednog pretrpanog broda. Na brodu je bilo deset osoba među kojima se nalazila i trudnica.

Dan ranije, talijanska obalska straža spasila je migrante sa sjevera Afrike. U luci Catania, policija je uhapsila pet državljana Egipta za koje se vjeruje kako pripadaju lancu krijumčara. Identifikovani su kao Ibrahim Ali Mahmoud (37), Shafai Nim (22), Mohammad Naim (24), Muhamed Ahmed Al Said (35) i El Said Mohamed (35).

Zvaničnici Italije vjeruju kako u Libiji, odakle dolazi veliki broj izbjeglica, više nema brodova zbog čega migranti prelaze u Egipat odakle nastavljaju put prema Italiji ili Grčkoj.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.