Afganistan: Plin ubačen u tri osnovne škole izazvao trovanje najmanje 240 učenika i nekoliko profesora

Najmanje 240 učenika i nekoliko profesora otrovali su se plinom koji je ubačen u jednu žensku osnovnu školu i dvije muške osnovne škole u mjestu Injil koji pripada afganistanskom gradu Heratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik policijske uprave u Heratu Abdurauf Ahmadi u razgovoru s novinarom AA, kazao je kako je plin ranije ubačen u osnovne škole i da su zbog toga učenici i profesori koji su imali prvi čas u prvoj smjeni udisanjem zadobili trovanje, zbog čega su hospitalizirani.

Glasnogovornik državne bolnice u Heratu Muhammad Rafik Shirzori kazao je kako se pacijenti ne nalaze u životnoj opasnosti.

Još uvijek nema podataka o osobi koja je izvela ovaj napad. Sigurnosne snage ne isključuju mogućnost da su napad izveli talibani ili neka druga teroristička organizacija.

Pokrenuta je istraga o ovom događaju.

Prošle sedmice 124 djevojčice i nekoliko profesora otrovali su se plinom koji je ubačen u žensku osnovnu školu u mjestu Jebrael, okrug Herat.

Prije otprilike šest mjeseci u srednjoj školi u Fetihu, koji također pripada Heratu 150 djevojčica i dječaka otrovali su se vodom.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*